Recept

 

 


KANTARELLSOPPA

1liter kantareller (ca. 1dl torkade)
3-4 msk smör
1 finhackad charlottenlök
5 msk vetemjöl
1,2 lit buljong
1 1/2 dl grädde
2 äggulor
1 msk tomatpuré
ca 1 msk pressad citron
finskuren gräslök

Skär svampen i bitar (blötlägg den torkade i lite
 ljummet vatten i en timme, häll av spadet.)
Fräs svamp och lök i smör ca 10 minuter och "dofta"
sedan över mjölet. Späd lite i sänder med buljongen och
 koka i 10-15 minuter. Vispa ihop äggulorna med grädden
och rör ner detta i den färdiga soppan.
Låt soppan bli riktigt het men låt den inte koka igen,
 då kan den lätt skära sig. Smaka av med citron och tomatpuré
 och strö över gräslöken. Servera med ett gott bröd.
Smaklig måltid !




GRANSKOTTSPESTO


100 ml syltade granskott
1/2 dl persilja
1-2 st vitlöksklyftor
1/2 dl rapsolja
3/4 dl skållad mandel
1/2 dl riven västerbottenost

Mixa alltsammans i matberedare,
smaka av med salt och peppar.
Peston är god att blanda ner i potatismos eller
breda över lax som får gratinera i ugnen.










Granskottsdrink !
Blanda 1 del granskottsaft med ca 1 del vodka
och fyll på med ca 3 del kolsyrat vatten eller fruktsoda.
 Serveras med krossad is och en skiva citron.

Alkoholfritt alternativ !
Blanda 1 del granskottsaft med 3 del kolsyrat vatten,
 krossad is och citron skivor.
Servera i höga glas !( typ champagne)
Njuut !!